"Çile" de denilir, fakat "çile" kırk gün anlamına gelir. Ocak ayının tamamını ve aralığın son 10 gününü kapsar, yani yılın fazla soğuk olan 40 gününü belirtir.
Bu ay'a ayrıca "Sibat"ta denilmektedir.
Daha önceleri "Avdar" olarak kullanılıyorken değişime uğrayarak günümüzde "adar" halini almıştır.
İsminden de anlaşıldığı gibi baharın kendini tam belli ettiği, güllerin ve çiçeklerin açtığı, her tarafın rengarenk olduğu ay'ıdır.
Bu ayda meyveler tam olgunlaşır ve meyvelere tatlanır, yenmeye hazır hale gelir. Tîr meh ismini buradan alır.
Bu ay'a ayrıca "êlûn, îlon" da denilmektedir.
Bu ay'a ayrıca "cotmeh" da denilmektedir.
Bu ay'a "kanûn" ve "kanûna peşîn" de denilmektedir, ancak bu isimler Arapçadan gelmedir. Bu yüzden hem Kürtçe olması hem de çağrıştırdığı anlamlar bakımından "berfanbar" denilmesi en uygundur
© KurtceBilgi.Com. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece KurtceBilgi .Com'a aittir. Site içerisinde yer alan veriler, kâr amacı gütmedikçe her türlü sosyal paylaşım platformlarında ve uygulamalarında paylaşılabilir. Ancak başka bir sitede paylaşılamaz.Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını gizlilik politikamız çerçevesinde, kabul etmiş sayılıyorsunuz.